Wat is Ultimate?

Ultimate Frisbee is een intensieve en dynamische teamsport. Het heeft veel overeenkomsten met andere teamsporten, zoals rugby, American football, hockey, korfbal, voetbal en handbal.

Ultimate Frisbee wordt gespeeld door twee teams van zeven spelers op een groot rechthoekig veld. Een lijn over het veld aan beide uiteinden maakt twee “end zones” (scoringsvakken).

Behalve de bezitter van de schijf is iedereen continu in beweging. De schijfbezitter probeert de frisbee binnen tien seconden te gooien naar een vrijstaande medespeler. De verdedigende partij doet juist zijn best om de schijf te onderscheppen. Een punt wordt gescoord wanneer een medespeler de frisbee vangt in de “end zone” van de tegenstander. Wanneer de frisbee onderschept wordt, op de grond valt, buiten de lijnen belandt of de schijfbezitter wordt uitgeteld, krijgt de tegenpartij de schijf. Zij zullen dan proberen een punt te scoren.

Het is dus belangrijk om zuiver te kunnen gooien, goed te kunnen vangen en in te spelen op de loopbewegingen van je teamgenoten.

De winnaar is het team dat als eerste zeventien punten (met een verschil van twee) heeft gescoord. Gemiddeld duurt een wedstrijd anderhalf uur.

Bij Ultimate Frisbee staat de “Spirit of the Game” centraal. Dit houdt in dat er geen scheidsrechters zijn. De spelers zorgen onderling met respect voor elkaar en de spelregels dat de wedstrijd goed verloopt.